„Vokologija – pagalba sau balsu“


Projektas: „Vokologija – pagalba sau balsu“

Projektą organizavo: Birštono viešoji biblioteka.

Projekto vadovė: Alina Jaskūnienė

Projektą finansavo: Lietuvos kultūros taryba, Birštono savivaldybė

Partneriai: Birštono kultūros centras, Birštono turizmo informacijos centras, Birštono neįgaliųjų draugija, „Eglės“ sanatorija, Kauno apskrities viešoji biblioteka, Nemajūnų bendruomenės santalka, Nemajūnų dienos centras, naujienų portalas kvitrina.lt, Prienų, Birštono krašto laikraščiai: „Gyvenimas“, „Naujasis Gėlupis“, UAB „MC Partners“, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka.

„Vokologija – pagalba sau balsu“ – unikali, autentiška kompozitorės, džiazo vokalistės, muzikos terapeutės Lauros Budreckytės sukurta garso terapijos programa. Birštono viešajai bibliotekai įgyvendinus projektą „Vokologija – pagalba sau balsu“, bendradarbiaujant su profesionalia kūrėjų komanda bei partneriais, sukurtas ir išleistas muzikos terapijos leidinys (kompaktinė plokštelė) „Vokologija – pagalba sau balsu“, o skaitmeninė leidinio versija paskelbta Birštono viešosios bibliotekos ir Lauros Budreckytės  interneto svetainėse.

Klausytojams siūloma 10 muzikinių kompozicijų papildytų muzikos terapijos elementais. Kiekviena kompozicija turi tam tikrą temą, išsiskiria harmonija bei ritmika. Įrašuose skamba džiazo atlikėjos, kompozitorės, muzikos terapeutės Lauros Budreckytės įdainuotas bei įskaitytas balsas, įgarsinantis melodines linijas ir konkrečias užduotis, kurios skatina klausytoją įsitraukti į kūrybinį procesą, pažinti savo emocijas ir jas suvaldyti, padeda įveikti nerimą.

Klausytojas kviečiamas, improvizuojant balsu, susikurti saugią vietą, įsiklausyti į savo vidinį ritmą, mokytis sustoti, išdrįsti dainuoti, susitikti su savo vidiniu vaiku, jį apglėbti, auginti. Atlikdami užduotis klausytojai leidžiasi į susitikimą, nenutrūkstantį dialogą su savimi: Saugi vieta (laikas), Pauzė, Mano ritmas, Vidinis vaikas, Aš pasirenku, Drąsa būti, Pasitikėjimas, Autentiškumas, Dėkingumas, Sugrįžimas.

Kompozicijas papildo dailininkės Indrės Budnikienės akvarele lieti piešiniai ir, bendradarbiaujant su psichoterapeute Egle Beinoriene, sukurti terapiniai tekstai. Tekstai ir dailės kūriniai leidžia įsijausti į muzikinį turinį, įgalina veikti, kurti ryšį su savimi ir aplinka, patirti maksimalų improvizacijos balsu poveikį pačiam tampant kūrybinės veiklos dalimi.

Su „Vokologija – pagalba sau balsu“ pasirūpinkime savo emocine sveikata.  Tai yra skirta visiems. Nėra būtinas  specialus muzikinis pasiruošimas, išsilavinimas.

Paskutinį kartą redaguota: 2023-01-06